Продължава участието ни по проекта на Съюза на съдиите в България „За върховенството на закона през философия и литература“. Осем ученици от XII клас, профилирана подготовка български език и литература и история, съвместно с техни връстници от НПМГ – София и СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица, проведоха съвременен разговор по фейлетона „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов.

Дискусията на тема „Свободата на словото – между информацията и манипулацията“ се състоя в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На срещата бяха поканени журналисти от БНТ и bTV, преподаватели от СУ и съдии. Добрина Чешмеджиева, водеща на „Референдум“, и продуцентът на предаването, Татяна Тасева, споделиха интересни и запомнящи се медийни истории. За пътя на информацията разказаха репортерът Десислава Ризова и операторът Иван Филчев. Адвокат Александър Кашъмов, доц. Наталия Киселова, съдия Нели Куцкова разискваха с бъдещите юристи голямата тема за медиите като четвърта власт – ролята на фалшивите новини, необходимостта от медийна грамотност, новото премоделиране, наложено от изкуствения интелект.

Нашите ученици се включиха активно – задаваха въпроси и изразяваха мнение, демонстрирайки отлични комуникативни умения. За пореден път организаторите споделиха, че са силно впечатлени от добрата им подготовка.

Финалното послание към всички участници в дискусията бе да заявяваме и отстояваме открито позицията си, което е и наше конституционно право.

Споделете!