На 23 ноември 2023 г. Тодора Бойчева от ІХ В клас на Английска езикова гимназия „Гео Милев“ – Русе влезе в ролята на „председател“ на Районен съд – Русе за един ден. По традиция съдът отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията, като събитието бе част от кампанията на Висшия съдебен съвет за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“.

     Съдия Елена Балджиева въведе ученичката в естеството на ежедневната си работа – разглеждане на граждански дела в съдебни заседания, разпределение на новопостъпила искова молба от програмата за случайно разпределение, обработване на финансови документи.

     Учениците от ІХ А и ІХ В клас от нашето училище също посетиха Районния съд и участваха в лекция на тема „Насилие“. В съдебна зала № 7 Съдия Велизар Бойчев разясни насилието и престъпленията, свързани с него, като внесе повече яснота в термините телесна повреда, сексуално насилие, хулиганство и обида. Съдия Елена Балджиева коментира темата за домашното насилие, а психологът Деана Димова представи сдружение „Център Динамика“, което предлага настаняване в Кризисен Център и безплатни консултации на жертви или свидетели на насилие.

     Всички ученици получиха грамоти за участието си, а най-активните получиха и специално подбрани книги.

Споделете!