На 8 декември 2023 година в Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе заключителна дискусия „Човекът и обществото: правото на свободен избор” по романа „Железният светилник”. В нея взеха участие 13 дванадесетокласници от Английската гимназия, които три седмици по-рано проведоха симулиран съдебен процес в Окръжен съд – Русе. Дискусионният формат е част от проекта „За върховенството на закона през философия и литература”, реализиран от Съюза на съдиите в България (ССБ) с подкрепата на фондация „Америка за България”.
Обявяване на мотивите към присъдите по симулираните съдебни процеси бе основната задача на всяко от училищата партньори – АЕГ „Гео Милев” – Русе и СУ „Иван Вазов” – Мездра.
Срещата бе водена от съдия Татяна Жилова, председател на ССБ. Доц. Владислав Миланов, преподавател по Съвременен български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски” и доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски”, споделиха идеи и предложиха за обсъждане Талевите литературни герои, ситуирани между морала и правото. Доц. Киселова постави на фокус Институтът на помилването и коментира аспекти от правото на помилване, както в правосъдната система на Османската империя, така и днес.
Учениците от АЕГ „Гео Милев” се представиха блестящо. Те убедително аргументираха издадената присъда на Султана Глаушева, като отговаряха компетентно на съдия Нели Куцкова, модератор на дискусията. Поставиха се въпроси от морална, от наказателноправна страна, отчетоха се социалните аспекти на обсъждания проблем-ценностите на обществото, търпимостта към нарушаването на правата и др.
За успешната подготовка и организация принос имат съдия Антоанета Атанасова от Окръжен съд – Русе и Гергана Грозданова, старши учител по български език и литература в АЕГ „Гео Милев”.
Бъдещите юристи бяха поканени на финалния етап на проектната дейност, включващ по-различни формати-дискусионен форум по Алековия „Бай Ганьо журналист” и семинар по романа на Димитър Димов „Тютюн”.

Споделете!