Обща информация

Играта бридж, известна още като спортен бридж, е една от най-трудните и интересни игри с карти. Бриджът е първата игра на карти, която е призната за спорт. Милиони хора по целият свят играят бридж, превръщайки го в най-популярната игра на карти сред възрастните. Спортният бридж е аристократичен спорт с вековна история, широко разпространен по света. Това е интелигентна игра, изискваща логическо мислене, математически и психологически умения. Спортният ѝ характер развива качества като воля, съобразителност, дисциплина, толерантност, феърплей. Бриджът е универсален език, създаващ отлични социални контакти и развиващ културата на общуване.

Теми и дейности

Целта, която сме си поставили с това начинание, е популяризирането на спортния бридж сред учениците на гимназията и създаването на основа, която да позволи на желаещите да продължат своето развитие в този спорт на по-високо ниво. Всички желаещи да се забваляват с играта спортен бридж са добре дошли в нашия клуб, където в приятелска обстановка овладяваме правилата на играта, системите за анонсиране и етикета на поведение в спортна обстановка. Не се изискват предварителни знания и умения. Сбирките се състоят всеки петък след последния час.

Общ брой часове по програма:

60 учебни часа

Брой участници:

11 ученици (от X и XI клас)

Място на провеждане:

ет. 1, ст. 9

Ден и час на провеждане:

петък, 14:40 – 16:10

Виктор Савов

От 2 до 5 март 2023 г. в с. Кошов, х-л „Русенски Лом“ се проведе XV Младежки бридж лагер. Участваха 40 ученици от София, Русе, Сливен, Враца и Оряхово. В продължение на три дни учениците се включиха интензивно в предвидените теоретични и практически занимания като взеха участие в два турнира по двойки, разделени в две категории – начинаещи и напреднали. Акцент в предвидените състезания бе Отборният турнир, в хода на който се проведе и Ученическото младежко първенство по бридж. Участие в него взе и наша двойка, която се представи отлично и се завърна с два медала – златен и бронзов. Това са Кристина Иванова от 11 „б“ и Никола Григоров от 10 „в“ клас. Те заеха третото място в генералното класиране за начинаещи и станаха шампиони в отборния турнир, където играха в тандем с двойката от Враца – Радина Михайлова и Георги Господинов.